pátek 12. února 2016

Deadpool (2016)

Než se stal Deadpoolem, byl Wadem Wilsonem (Ryan Reynolds), bývalým členem speciálních jednotek. Když mu lékaři diagnostikovali pokročilé stadium rakoviny, podrobil se experimentální léčbě v rámci programu Weapon X, známého a populárního především mezi x-menovskými mutanty. Díky tomu se Wade zbavil rakoviny, a nejenže zůstal naživu, ale také jako bonus získal schopnost rychlého samouzdravování. Bohužel však – například oproti Wolverinovi, který po podobné léčbě zůstal celkem sexy – z tohoto pokusu vyšel trvale znetvořený. Vypadá dle vlastních slov jako „avokádo, které mělo sex se starším avokádem". I proto celkem bez většího odporu přijal okostýmované alter ego jménem Deadpool. (CinemArt CZ)

Dalo by se říci, že hodně lidí tenhle film s nadšením očekávalo. Deadpool už svůj film sakra potřeboval (hlavně po tom cameu, které více či méně měl ve Wolverinově filmu, ale o tom filmu se nemluví, nic jsem neřekla), a teď se mu ho konečně dostalo. A že rozhodně stojí za to. Na ČSFD se velice rychle vyšplhal na 21. nejlepší film s 91% procenty, třebaže může být trochu matoucí jeho zařazení do "fantasy" (tohle nikdy nepochopím, vždyť mezi fantasy a sci-fi je poměrně fundamentální rozdíl, proč se to všem plete?!).

Pokud bychom film hodnotili pouze podle jeho příběhu, asi by z toho nějaké dechberoucí hodnocení nevyšlo. On to totiž příběh není nějak převratný, je vlastně i poměrně primitivní; značka Zachraň svou ženu, buď při tom tak jako cool, a kdyby byl někdo hodně velký skeptik, řekl by i, že postava Deadpoola je vlastně poměrně průměrná, protože ve své podstatě je strašně stereotypní (může se předpokládat, že z nějakých 98,5% udělá přesný opak toho, co by udělal Kapitán Amerika). Ale takovéto hodnocení by bylo hodně povrchní a vůbec by nevystihlo podstatu toho, co Deadpool vlastně je.

Co je ve filmu hodně: one-liners. (Fajn, řeknu to slovo. Hlášky. Vtipné. Vtipné hlášky.) Často nevhodné, přisprostlé, ale k Deadpoolovi to prostě patří. Na nic je fakt, že pokud jste viděli trailer, s velkou částí hlášek ve filmu se okamžitě seznámíte. Což je škoda! Já druhý trailer ironicky neviděla (pustila jsem si ho až po filmu), ale byla jsem překvapená z toho, kolik z toho filmu tam toho je. 
Co na Deadpoolovi miluju je interakce se samotným divákem. (Prostě mluví přímo na vás. Je to cool.) Film je napěchovaný odkazy na všechno možné, takže pokud nemáte přehled o moderní pop kultuře, je opravdu otázka, jestli z toho filmu budete něco mít.
Deadpool si často dělá srandu sám ze sebe, prolomuje čtvrtou zeď, a jde mu to sakra dobře. 

Marvelovky poslední dobou strašně zvázněly. Pak je tu ale Deadpool. Tak bych to shrnula a nechala, protože to mluví samo za sebe. (Samozřejmě, Deadpool velice prostě a jednoduše není pro každého. Je tam takový ten specifický typ humoru, stejně jako někdo nemá rád černý humor, někdo pravděpodobně nemá rád Deadpoola.)

A ještě jedna poznámka na konec - všem filmům, které si udělají skvělé titulky (prostě credits), patří poklona, a je třeba říci, že Deadpool měl absolutně awesome titulky (jak na začátku, tak na konci). A stejně jako u všech Marvel filmů, odborníci doporučují zůstat až dokonce, protože se vám dostane bonusové scény.

5/5

http://49.media.tumblr.com/ad636eaea6060180d20527d6c91ecc78/tumblr_o1xmehzVQ71r05bkco1_500.gif

2 komentáře:

  1. Film jsem ještě neviděla, ale nevím proč, zatím mě nějak nezaujal. Marvelovky já ráda, a jejich ,,vážný" styl mi prozatím vyhovuje, jelikož i já sama jsem založením spíše vážný člověk. I přesto mám v plánu se na Deadpool podívat, kdo ví, třeba mě zaujme :)

    OdpovědětVymazat