pondělí 29. února 2016

Kylo Ren (Star Wars)

http://poees.tumblr.com/post/137573222172/help-him

Kdysi dávno jsem slíbila (vlastně to bylo na posledním článku mého původního blogu), že bych zde ráda dělala analýzy postav. Moje koníčky a škola mi zabraňovaly v tom se do toho konečně pustit, ale dneska jsem si řekla dost a tak vznikl koncept tohoto článku.

Kylo Ren. Kdybyste se mě před několika měsíci zeptali, jestli bych opravdu chtěla tohle začínat zrovna se zápornou postavou ze Star Wars, tak bych řekla ne, protože jsem o Star Wars nevěděla ještě zhola nic. Pak jsem si ale shlédla všechny filmy a propadla tomu sci-fi peklu naplno. Na nové Star Wars jsem šla do kina sama po Vánocích a byla z filmu úplně unešená. Hlavní hrdinka, Rey, je absolutně skvělá postava (a možná o ní také někdy napíšu článek). 

A pak tu byl Kylo Ren. Někteří diváci se tomuto záporákovi vysmáli a řekli, že nesahá Darth Vaderovi ani po kotníky, a odsoudili kvůli tomu celý nový film. Ty ostatní (doufám) napadlo, že takhle to J. J. Abrams plánoval. Kylo Ren je vskutku poněkud komplikovanější postavou a já ho ve své fanouškovské mysli podrobila podrobné analýze. Ráda bych vás upozornila, že tenhle článek bude obsahovat všechny možné spoilery.


http://49.media.tumblr.com/aa9e3802622d545938ad778199db1624/tumblr_o0emf3rwYl1uhh267o2_250.gif
Kdo že tedy je Kylo Ren? Každý, kdo viděl film, ví, že je to syn Han Sola a princezny Ley, a že jeho pravé jméno je Ben Solo. Každý ví, že je to fanoušek Darth Vadera numero uno a že se strašně snaží být jako on (dokonce si i schovává jeho lebku, což je gesto interpretovatelné několika možnými způsoby). Působí dojmem puberťáka, který se před několika dny zbavil akné - puberťáka, který neumí kontroloval svoje emoce, puberťáka, který vypadá jako mladý Severus Snape a taky se tak chová (emo teen se světelným mečem místo hůlky). Na tumblru jsou pro něj oblíbené tagy jako #CompleteMonster či #HumanTrashbag, já sama pro něj mám tag #SpaceGarbage. Takže ano, ono je to takové, hezky po domácku, pako. 
Teď ale přejdeme k té fázi, když jsem chtěla rozebrat jeho charakter a vlastně říct, že ta postava má větší hloubku, než člověk na první pohled vidí.

Od "funny" k "disturbing" co se týče dětství Bena Sola přejdeme poměrně rychle. Podle románu bylo totiž Benovi deset let, když byl poslán k Lukovi Skywalkerovi, aby byl vycvičen v Jedie. Je to poměrně tradiční věk, kdy se dítě posílá na výcvik, Ben Solo ale nepropadl temné straně, když "vyrostl"; v patnácti letech zničil Lukův chrám Jediů a zavraždil všechny jeho učně. Samozřejmě, stejně jako v případě Anakina, který byl na temnou stranu převeden Palpatinem, ani Ben Solo to neudělal jen z nějakého rozmaru - jeho na temnou stranu převedl záhadný Snoke, a vzhledem k tomu, že Ben Solo byl opravdu takto mladý, Snoke ho pravděpodobně nepřemlouval argumenty jako "budeš moci ovládat sílu, o které se ti nikdy ani nesnilo", ale že ho "rozmazloval" a jako mladého chlapce prakticky unesl. 
Všechny výkyvy, které Kylo Ren v průběhu filmu má a kvůli kterým se vtipkuje, že se "chová jako puberťák" jsou důsledkem toho, že neměl možnost se dostatečně emočně vyvinout; v tomto kritickém věku si prostě neosvojil jako většina z nás způsoby, jak se vypořádat s krizovými a stresovými situacemi. Takže ano, je mu 30 let, ale chová se, jako by mu bylo 16. Což tedy ve finále není zase tak vtipné, spíše smutné.

http://49.media.tumblr.com/8c4f44e21a250077a9371714cb83908e/tumblr_o01qugoAeY1v2kafqo1_400.gif
Další věc je fakt, že Kylo Ren vlastně není tak úplně "zlý". Pokud se chystáte použít argument, že zavraždil svého otce, nebojte se, já se k tomu dostanu. 
Myslím, že tuto nerozhodnost v něm je nejvíce vidět v té scéně, kde mluví s lebkou svého dědečka (řeknu to znovu, fakt, že si tu lebku schovává, je gesto opravdu interpretovatelné několika určitými specifickými způsoby, které tady nebudu rozebírat). Drahému dědečkovi říká, že slyší volání Světla a že mu musí odolat; že dokončí to, co on začal. Říká tedy vlastně, že se necítí být zlý - snaží se být zlý, to ano, ale světlo uvnitř něj je příliš silné. To ho dělá poměrně tragickou postavou, protože se opravdu silně snaží udržet na té temné straně - a, jak víme, aby dokázal svou loajalitu, zavraždí svého otce. Kylo Ren si myslí, že tento akt mu pomůže utvrdit se ve svém přesvědčení, že sám sobě definitivně ukáže, že je tedy "zlý". Avšak namísto toho, aby ho tento čin posílil, oslabí ho. Uvnitř něj je bolest, rána, kterou se snaží ignorovat, kterou se snaží přeměnit ve zlobu a hněv, ale pak ho Rey porazí, třebaže nemá žádný výcvik a je jasné, že v ten moment s ním prostě musí být něco špatně (dobře, taky byl zraněný a Rey má očividně rychlejší wi-fi připojení k Síle, ale výsledek toho souboje si lze převzít několika způsoby). 

Jeho vnitřní konflikt lze i spatřit v okamžik, kdy ho Rey před jejich finálním duelem nazve monstrem. To on přeci chtěl, být monstrem. A přesto cítí, že je něco špatně. Divák cítí, že Kylo Ren není v takovém opojení mocí, ve kterém si myslel, že se po otcovraždě ocitne.

Takže už jsme si rozebrali vnitřní konflikt v duši Bena Sola. Jak má ale vlastně Ben Solo působit na diváka

Jak už jsem zmínila, hodně lidí si stěžovalo, že Kylo Ren nebyl dostatečně děsivý. První část filmu divák stráví tím, že pozoruje strašidelnou postavu s výhružným hlasem, a když si má sundat masku, očekává, že tam uvidí nějakého hrůzostrašného Sith Lorda. To se ale nestane - když si Kylo Ren sundá masku, Rey spatří poměrně mladého, pohledného muže (Adam Driver je hot, poznámka autorky).

Věc se však má tak, že Kylo Ren nikdy neměl být děsivý či hrůzostrašný. Proč by ho jinak nechali ve vzteku mlátit světelným mečem do počítačové konzole nebo vlastně skoro brečet, kdyby chtěli, aby vypadal "výhružně"? Divák se má divit nad tím, co někoho jako je Ben Solo vlastně dostalo do pozice záporné postavy. Konflikt Star Wars (prequely záměrně nezmiňuju) vždycky byl o spasení  záporné postavy, zde k tomu však přistoupili jinak než v původní trilogii, což je jedině dobře a my si musíme jen počkat, jak se to vlastně všechno vyvrbí. 

Sečteno a podtrženo, Kylo Ren je opravdu zajímavá postava. Do celé této analýzy zahrnu i MBTI a řeknu, že Ben Solo mi připadá jako INFP - což ho pro mě dělá postavou poutavou opravdu nesmírně, protože chlap s dominující cítící funkcí se vidí málo, a obzvlášť v pozici záporáka. Myslím, že tyto predispozice jsou i důvodem, proč postava Kylo Rena uhranula tolik lidí na tumblru (včetně mě) a proč si myslím, že jeho "redemption arc" bude stejně epický, jako Darth Vaderův.

5 komentářů:

  1. Tumblr, right? :D Tumblr. Hej já toho o něm vidím na dashi toooolik! Neustále nějaký příspěvky o tom jak je rozpolcený, jak je komplexní postava, rozbory scén a toho jak se tváří a co to znamená :D A musím říct, že i vůči mému odporu ke Star Wars mě právě kvůli záplavě postů o něm (a shippů s Rey které prostě vypadají dobře co si budeme povídat :D ) mě to skoro až donutilo zvážit, že bych se na to koukla a zjistila, jestli je to tak zajímavé a komplexní. :D Ale bráním se, nechce se mi do toho a už vůbec ne shlížet všechny ty filmy, takže uvidím. Jen z postů lidí co sleduju ale mohu potvrdit, že asi bude zajímavá postava a to je co říct :D
    (Jinak teď ho FURT vidím na fan artech s nějakým zrzkem, to je co? Nejdřív byl všude s Rey a pak jakoby něco vybouchlo a vidím ho jen s ním :D Nux se jmenuje? Nex? Nebo tak nějak? Můžeš mi to vysvětlit, kde se najednou ten ship vzal zčista jasna? :D )

    OdpovědětVymazat
  2. Tak hlavní problémy s touhle postavou se dají nazvat
    - vzhledově Darth Revan
    - konceptem (syn Hana a Leiy na temné straně) Jacen Solo/Darth Cadeus, ale bez celkové hloubky a dilemat téhle postavy
    - chováním... hmmm... chováním klasická I-wanna-be-cool postava, jakých je v dnešní době díky rebootu StarTreku a vlastně i díky The Clone Wars a Rebels až příliš. Základní problém je role, kterou má zastávat v Prvním řádu, a na kterou prostě... řekněme, že ji přinejmenším nezvládá. Stejně dobrou otázkou je, jestli jsou jeho schopnosti v Síle nahozeny určitým způsobem záměrně, nebo naopak přestřeleny a nikdo nad jejich (ne)vybalancovaností v rámci fungování univerza nepřemýšlel.

    Tolik komentář jednoho INTP/INFP.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinak chlapi s převažující funkcí cítění - ona je otázka, co přesně je bráno jako dominující Fkový element. Ale SFka jsou mezi mužskými hrdiny rozšířená dost.

      Vymazat
    2. Takle, KOTOR 1 jsem nehrála (jen KOTOR 2 & teď hraju SWTOR), ale fakt jsem si až doteď nespojila jeho vzhled s Revanem :D. Nějaká podobnost tam je, ale fakt mě to nenapadlo, podle mě to není tak hrozné :D. Fakt, že se J. J. Abrams ale inspiroval romány; takhle, asi se to dalo čekat :D. A na tu hloubku a dilemata postavy si myslím ještě můžeme počkat.
      Jinak k tomu MBTI - jedná se o záporáka, který je dokonce INFP, což je u mužů poměrně málo vyskytující se typ :) Proto jsem to zmiňovala.

      Vymazat
  3. Když postupem času vycházely trailery na nové Star wars a probíhala různá jiná propagace, musím přiznat, že mě Kylo Ren zaujal. Nebudu tady plácat, že už tehdy na něm bylo něco zvláštního a vnitřní kouzlo bla bla bla. Mně se prostě líbil ten nový epicky vypadající záporák, který měl navíc celkem bezva ohoz, s ničím se nepáral a prostě byl vůbec badass :D :D :D Navíc tvůrci slibovali někoho, kdo předčí Vadera. No...a pak, když na mě v kině vykoukl Driver, bylo chvíli peklo. Cestou z kina by se ve mně krve nedořezal. Rudla jsem vzteky, co z mojí perfektní představy udělali. Den po dni se mi to v hlavě postupně uleželo. Nakonec jsem ráda, že to je tak, jak to je, protože Star wars je o vývoji postav. Jen se podívejme na samotného Vadera, ta postava je umělecké dílo. Filmy se nedrží zajetých vývojových vzorců a to mě ujišťuje, že Kylo Ren nám ještě ukáže. Nedávno u mě byl kamarád a tak nějak se pozastavil u mého plakátu s Kylo Renem, který tehdy vycházel jako příloha k novinám. Říká mi: "Snad ho nemáš ráda?" :D Odpověděla jsem mu, že v něj věřím a že si myslím, že se ještě pěkně vybarví. :D Nechápal. :D Je možné, že při tom dokazování si Temné strany, nadělá pěkný binec a bude se snažit být tím záporákem, kterého jsem původně chtěla. Nicméně už si nedělám iluze o dobru a zlu jako o neslučitelných věcech. A už vůbec ne u této postavy. :)
    Jinak opravdu moc hezký článek k zamyšlení :) Opravdu se povedl.

    OdpovědětVymazat