úterý 21. února 2017

David Mitchell - Hybatelé

Román o devíti částech. Lehce fantasmagorické postmoderní povídky na sebe velmi volně navazují, aby se v závěru knihy spojily v jeden příběh.
Okinawa, Tokio, Hong Kong, Mongolsko, Petrohrad, Londýn a nakonec New York. Na této cestě můžeme s členem japonského kultu Óm Šinrikjó spoluprožívat jeho pocity po plynovém útoku v tokijském metru, potkáme se s podloudným mongolským obchodníkem a petrohradskou zlodějkou, brutálně zneužívanou mladou Číňankou či zklamanou irskou vědkyní. Jednotlivé příběhy na sebe často až s téměř nepostřehnutelnou jemností navazují a vzájemně se překrývají a předávají čtenáři autorův logicky skvěle promyšlený souvislý příběh o stavu současného světa.
(databazeknih.cz)

1. Proč jsem si vybrala právě tuto knihu?
David Mitchell je můj oblíbený spisovatel. Atlas mraků a Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta patří k mým oblíbeným knihám.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Odvar Atlasu. Ne, vážně.

3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
Ovlivnit

4. S jakou postavou bych se ztotožnila, případně kým bych chtěla nebo naopak nechtěla být.
Hodně se mě dotkly příběhy Svatá Hora a Clear Island, tak bych se asi ztotožnila s jejich hlavními hrdinkami. Irská fyzička Mo Muntervaryová je obzvlášť... relatable. Promiňte mi ty anglicismy.

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Pointa celé knihy je velmi podobná Atlasu mraků, také je to Mitchellova prvotina a v Atlasu spíše svou ideu rozvinul. Povídky se navzájem proplétají, hlavní hrdinové se navzájem ovlivňují, třebaže lehce, ale je vidět, že každý život je důležitý. Jak je řečeno v Atlasu mraků - naše minulost a budoucnost nejsou ve skutečnosti naše. Každý náš skutek, špatný či dobrý, je ovlivňuje.
Nejvíce bych asi vyzdvihla příběh Mongolsko. Rozhodně se jedná o příběh nejvíce... mysteriózní? Nevím, jestli je to správné slovo, je to ale příběh velice krásný.

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovateli/spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Bohužel, jak říkám nahoře - odvar Atlasu. Zpráva a poslání knihy jsou jasné, ale Atlas to prostě dělá stejně a lépe. Ale aspoň je tu vidět pokrok v Mitchellově psaní.

3/5

1 komentář:

  1. Od Davida Mitchella jsem zatím nic nečetla, pouze jsem viděla zfilmovaný Atlas mraků, ale už dlouho se (marně :D) chystám. Doma mi leží zapůjčený Sencislo9, ale musím říct, že tahle kniha mě také zaujala, už jen i proto, že se část očividně odehrává v Japonsku a navíc se ještě zaobírá i sektou Óm Šinrikjó. Dle tvých dojmů také soudím, že bych si ji měla vypůjčit před Atlasem mraků i jeho dalšími knihami, abych nebyla zklamaná. :)
    Dle mého názoru totiž není nic horšího, než náhodou narazit při prvním setkání s autorem/režisérem na jeho nejlepší dílo a pak už jen smutně sledovat, že žádný jeho další výtvor již nedosáhl kvalit nastavených oním prvním... :)

    OdpovědětVymazat