čtvrtek 7. září 2017

The Defenders (2017)


Netflix zvládl těsně den předtím, než mi skončil zkušební měsíc na Netflixu, vydat seriál, na který jsem se těšila velmi hodně a velmi dlouho - The Defenders. Jedná se o čin, který spojuje všechny čtyři Marvelovské hrdiny, které má už několik let pod taktovkou Netflix, začínaje Daredevilem, Jessicou Jones, Lukem Cagem, a konče Iron Fistem. Jak takovouto obtížnou koláž Netflix zvládl?

Motiv tajemné organizace The Hand se objevil v Daredevilovi i Iron Fistovi. The Defenders nám konečně ukazuje, jaké jsou jejich plány a jestli se s nimi někdo dokáže vypořádat. Spoiler - ano! Přesto to ale není typický kinematografický zážitek, který byste čekali od Marvelu, a to proto, že je omezen na prostředí New Yorku, ale samozřejmě i proto, že charakter hlavních hrdinů je jiný. Nejedná se o superhrdiny, kteří zachraňují svět pod organizací Avengers před mimozemšťany a podlými roboty (co že se to vůbec dělo v Avengers 2?), ale zachraňují jen jedno město. Kromě Daredevila se také ani jeden z nich nehonosí super kostýmem nebo tajnou identitou. Matt to... trochu kazí. Díky, Matte.

Seriálová platforma je také velká změna od platformy filmové, ale to jsme mohli porovnávat už dříve. The Defenders má však poněkud zvláštní tempo i na seriál. Trvá nějaké tři-čtyři díly, než se naši hrdinové potkají, a pak to jde najednou všechno z kopce, hlava nehlava, tělo netělo, akce je všude až příliš, přičemž předtím jí bylo poskromnu, jednotlivě, odděleně... izolovaně? Tempo na mě jednoduše nejdřív bylo příliš pomalé a potom příliš rychlé, zápletka také nebyla tak složitá, jak by jeden doufal.

Co z něj tedy dělá seriál koukatelný? Postavy. Třebaže nedostanou řádné místo na nějaký charakterní růst, jejich interakce jsou skvělé a člověk se jen tetelí radostí, když se tyhle dvě postavy, původně z úplně jiných seriálů, potkají a povídají si! (The Defenders prochází Bechdelovým testem, třikrát hurá.)

Seriál je i velmi hezky natočen. Ke každé z postav se asociuje jedna barva a pokud vám to nedojde už při znělce, můžete to pozorovat v samotných scénách. Práce s barvami je opravdu něco, co v tomhle seriálu zvládli na jedničku, což je co říct, vzhledem k tomu, že to Marvel většinou moc dobře neumí. Nevím, jestli jste si toho někdy všimli, ale všechny Marvel filmy jsou takové bezbarvé, bledé, barvy jsou v nich jako vyblité. To hodně kontrastuje už se samotným DC, které sice nemá tolik kvalitních super filmů (sorry DC), ale tohle jednoduše dělá lépe. Nebudu sem dávat obrázek, protože to odbočuje od recenze, avšak ach, Wonder Woman!

The Defenders v tomhle ohledu předčí i tento skvostný film.

Ve finále lze říci, že se jedná o koukatelný seriál. Tvůrcům se povedlo nějak rozumně skloubit všechny hrdiny dohromady a dát jim srozumitelný příběh, který vás nezklame, zároveň ale ani nijak upřímně či ohromně nenadchne. Pro mě to není seriál, který bych si pustila znovu, avšak těm, co ho neviděli a mají za sebou nějaké ty dřívější Marvelovské Netflix maratony, bych ho určitě doporučila.

3/5


BTW: Pokud čekáte, že nějaký z hrdinů skončí v popelnici, aby pokračovala tradice předchozích seriálů, musím vás zklamat. Jen nechci, abyste si prošli tou stejnou bolestí jako já.

Příště je všechny hoďte do koše a já vám o bod zvednu hodnocení, chlapci a slečny v Netflixu!

Žádné komentáře:

Okomentovat