čtvrtek 7. dubna 2016

Rozdíl mezi mužskou a ženskou postavou

Tento článek zahájím rovnou odpovědí, a tou je, že ve své úplné a ryzí podstatě tu vlastně není rozdíl žádný. Nemyslíte?

Časté poznámky (mužských) tvůrců a autorů jsou, že je pro ně "těžké vytvořit silné ženské postavy". Člověk tohle slyší a musí začít kroutit hlavou. Nedávno jsme se o tom s kamarádkou bavily a došly jsme k jednoznačnému názoru, že na tom přeci nic těžkého být nemůže. Pokud si takovýto tvůrce vytvoří mužskou postavu s velkými bicepsy, která málo mluví a je ve své realitě strašně cool, tak proč nemůže úplně ty samé charakteristické rysy připsat k ženské postavě? Co je na tom proboha těžkého?

Těžkého na tom je to, že jsme všichni až moc zaslepeni sociálními konstrukty, které nás obklopují. Myslím, že teď ve 21. století už tyto konstrukty přeci jenom nemají takovou váhu, jako například v 19. století, ale stále se najdou poznámky výše zmíněného typu, takže některá ta klišé zarvaná do mozku ještě pořád máme. Ba co víc, určité věci prostě máme spojené s onou "ženskostí", přičemž ta "ženskost" je neprostupná a "ženské" by automaticky měly být všechny ženy. Co je to ale ta "ženskost"? Většina lidí by vám řekla "něžnost", "mateřství", "citlivost", "tělesnost". Ano, ženskost byla odjakživa spjata s ženským tělem, "ženská" žena je svůdná, krásná, milá, "něžná", "ženská" žena má rodinu, děti. 

Můžou tedy být mužské a ženské postavy být stejné, nebo ne? Většina počítačových her, knih, seriálů či filmů se vám bude pokoušet říct, že jo, jasně! Ale ve skutečnosti to tak, překvápko, nemyslí.

Chcete příklady? Představme si, že nějací vývojáři počítačových her klíďo píďo vytvoří cool ženskou badass postavu, která všem nakopává zadek, stejně, jako chlap, vidíte to, jo! Sexismus je mrtvý. Vy z ní ale stejně nadšení být nemůžete - například taková Quiet z Metal Gear Solid 5. Ta holka všem nakopává zadek, ne, že ne. Je neskutečně silná, ale pak se tvůrci vytasí s úžasným nápadem - je v ní virus, který jede na fotosyntézu, takže musí být většina jejího těla vystavena slunci. Tak jako fajn. To je asi ten nejblbější důvod, který jsem slyšela, aby tvůrci odůvodnili, že jejich ženská postava se celou hru tahá jen v podprsence a roztrhaných punčochácíh. Dalším takovým příkladem je anime Kill la Kill, tam jsou ale lehké oděvy hlavních ženských postav odůvodněny jiným, trochu parodickým způsobem (to zase na Kill la Kill oceňuju).

Pokud se vám zdá, že tímto trochu odbočuju ke svým oblíbeným tématům (tedy feminismu a sexismu ve videohrách), ba co víc, že odbočuju trochu nemístně, řeknu vám, pravda, ale jaksi tím někam opravdu mířím. Faktem totiž, je že ve videohře chlapa do nějakého těsného oblečku nenacpate a už vůbec byste to neodůvodnili nějakou "fotosyntézou" a mysleli to vážně. Ale proč? Proč sakra?

Ženská a mužská postava, která může být povahově stejná, se mnohdy přesto liší i v samotné literatuře. Zde se samozřejmě nemůžou lišit vizuálně, liší se ale tím, jak je s nimi zacházeno. Takto silné postavy jsou většinou odsouzeny k záhubě nebo představeny jako velmi, velmi sekundární postavy. Taková ta typická tropa je, že muž si dělá srandu, že ho má trénovat žena a žena ho nakopne do rozkroku (dobře, to je jen takový příklad, ale víte, co myslím). Pak ale onoho muže vytrénuje, je zajata, hurá, muž může jít na záchrannou misi! 

Neříkám, že vše, co jsem tady vyjmenovala, je pravidlo, ale objevuje se to až nebezpečně moc. Až smutně, nechutně moc. Dejte taky ženským postavám pauzu a vytvořte je pro jednou přirozeně.

14 komentářů:

  1. Hele, já včera narazila v komentářích na YouTube na docela zajímavou věc, která s tím dle mého souvisí. Bylo to u reakce na Rogue One trailer a někdo prohlašoval, že ta hlavní holka v tom se zdá hodně jako Mary Sue. A někdo další podal naprosto bezchybnou, dokonalou poznámku - není divné, že Mary Sue je hrozný problém, ale žádná verze pro opačné pohlaví není? Dokonalá, silná, bezchybná žena je bubu, Mary Sue, hrozná chyba, ale chlap s úplně stejnými vlastnostmi je... prostě chlap? To mě vážně pobavilo, je to dost k zamyšlení.

    Jinak nevím, jestli jsem to už někde psala, ale mě sexualizace žen ve hrách vůbec žíly netrhá. Hry jsou převážně pro muže. Víš že jsem sama hráčka a tak moc dobře vím, kolik holek už v dnešní době hraje hry, ale to nic nemění na faktu, že drtivá většina konzumentů jsou muži. Tudíž je "logické" že chtějí apelovat na jejich touhy touhle formou. Kdyby byly hry vyvíjeny ženami a byly převážně pro ženy, opravdu si myslím že by tam neběhali polonazí namakaní chlapi? :D Jasně, že běhali.

    Jinak já znám spoustu hodně cool ženských postav, které nemusejí být odhalené. Lara Croft, Siren a Maya z Borderlands, holky z Dragon Age,... No, víš že já tyhle věci prostě nevidím tak černě. :D Stejně jako nebudu posraná z toho, že ve Walking Dead umřela LGBT postava stejně tak jako v THE 100, obě z naprosto logických a rozumných důvodů a taky si to jakožto queer osoba nebudu brát na sebe. Ale o tomhle tenhle článek není, to odbočuju. (A doufám, že jsi o tom článek ani psát neplánovala ;D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mužská verze Mary Sue existuje. Říká se jí Gary Stu.

      Vymazat
    2. Holka, ani nevím, kde začít odpovídat na tvůj smutný pohled na svět. Třeba z toho vyrosteš.

      "Hry jsou převážně pro muže." Neuvědomila jsem si, že aktivní marketování vůči pouhým 50% mého publika mi získá nejlepší možnou prodejnost. "Drtivá většina konzumentů jsou muži." Nejrozšířenější herní skupina jsou ženy kolem 30 let.

      Lara Croft je jedna z nejvíc sexualizovaných herních postav, vezmi si film s Angelinou Jolie. Poslední dvě hry na tom jsou lépe, ale to nemění léta historie v šortkách a tílku.
      Maya má upnutý obleček, který odhaluje výstřih a bok. Morrigan má úzkou šálu přes prsa a její romance je vyloženě "taming the wild woman" trope. Dalish female armor v Origins je v podstatě jenom obrněný crop top a sukně. Isabela nemá kalhoty.

      Jestliže ti "jakožto queer osobě" nevadí, že na 170 mrtvých lesbian/bi postav připadá asi 20 těch, které se dočkaly šťastného konce, OK. Mně, "jakožto" lesbě, to vadí.
      Přepsání původního příběhu komiksu, podle kterého se seriál řídí, kde zemře mužská víceméně nenáviděná postava smrtí, kterou filmaři místo toho přisoudili "LGBT postavě" (a přepsali kvůli tomu všechno možné), je vskutku "logický a rozumný důvod", stejně tak jako zbloudilá kulka. I mean, seriously? Asi žiješ v jiném vesmíru než já, jinak nevím.

      Víš, kdo ve výsledku může za to, že se progress ve hrách a tak dále nehýbe tak rychle, jak by mohl? Protože se vždycky ozve někdo jako ty, na koho si pak lidi můžou ukázat a říct: "Ona je X, stejně jako ty, a přesto jí to nevadí, takže to znamená, že tobě by to nemělo vadit taky." A to jenom proto, že máš v sobě natolik internalizovanou misogyny etc., že ti nedojde, že si zasloužíš lepší zacházení a zastoupení v populárních médiech.

      Ne, neodpověděla jsem na všechno, protože na to upřímně nemám nervy.

      Je mi jasné, že mluvím do zdi, lmao. Za poslední rok, rok a půl, co sem tam vídám tvoje příspěvky, jsi ještě nestačila změnit svoje zpátečnické názory, takže nemám důvod se domnívat, že zrovna po mém komentáři se dostaví procitnutí. Takže adios, a při troše štěstí už na tebe znovu nenarazím.

      Vymazat
    3. :D A máme to tady! DOKONALÝ, ale naposto dokonalý příklad tumblrem zblblé hyperfeministky s totálně zcestným pohledem na všechno. Páni, takový dokonalý exemplář, čím jsem si to zasloužila? Vždycky tak přemýšlím, jak vy můžete fungovat v reálném světě a pak to vidím - nijak. :) Nevím jestli má smysl vůbec diskutovat s někým kdo má těma tumblrsračkama zdegenerovanej mozek, ale přeci to zkusím.

      Začnu u těch The 100 - Lexina herečka měla už před natáčením podepsanou smlouvu na natáčení Fear The Walking Dead. Autoři její postavy neměli tušení, že bude mít takovou popularitu a kdyby to věděli, asi by vše zařídili jinak, ale prostě není způsob, jak by ona mohla natáčet FTWD v Americe a The 100 tudíž jí MUSELI zabít = logický důvod. Ano, jak jsem četla, tak jí prý mohli i někam "schovat stranou" ale to mi přijde prostě blbý a divný, jakože "někde tam je a čeká, odešla" atd prostě to z dějového hlediska působí blbě. Když už jsme u toho - máš proboha tušení, kolik hetero postav umřelo? :D Mám ti sehnat nějaké číslo?? V dnešní době je tolik seriálů, kde máš LGBT postavy, které jsou v pohodě, žijou atd. A ty které nejsou šťastné - hmmm, možná je to proto, že je to realistické znázornění pořád dosti homofobního světa, ve kterém takoví lidé prostě nemají tolik štěstí jako hetero?? To vás nenapadlo, že? Bohové, pomozte.

      Nemám tušení, jak ti to vysvětlit s těma herníma postavama, protože ty máš prostě něco už zažraný v mozku a nehneš se od toho. Dám příklad ten, že hodně lidí v poslední dobou říká, že jsou děti v reklamách sexualizované - ale to je panebože jen v očích toho, komu to přijde jako sexualizace. Pokud někomu přijde 6ti letá holka s dlouhýma řasama sexualizovaná, tak je s tím člověkem něco špatně. To samé u postav.

      Ano, teď nemluvím o těch "outfitech" co mají elfky ve WoWku a podobných hrách - to je k smíchu. Ale Lara Croft? Kolikrát bylo její tělo tématem nějakého levelu nebo dějové linie v jejích hrách, hmM?? Kolikrát byla její přitažlivost nějak vyzdvyhovaná? Co si pamatuju, tak možná leda level Japonsko v Legendu. Jinak byly vždycky hry jen o tom, že je to badass, znalá a zdatná archeoložka. A že měla na začátku velký kozy? BOŽE, první hra vyšla v roce 1996 když byla ROZHODNĚ většina hráčů muži, to fakt budeš soudit něco takhle starýho? Pokud mám pokračovat - je to zatracená archeoložka běhající v džunglích a chrámech. Nebude běhat v plandavým svetru. Ne ve všech levelech má kraťase a tílko - pokud tu hru ani pořádně neznáš, tak o ní nemluv. :)

      Maya to samý - je to zatracená siren na PANDOŘE! Co jsem pochopila, tak je tam dost teplo, sakra. Tak to asi nebude takovej průser, že tam neběhá v unisex pytli. Jinak v Dragon Age jsem si NIKDY nevšimla že by byly moje postavy (vždy hraju za ženy) nějak málo oděné, vždycky mi to přišlo efektivní k boji, takže... wut? Morigan je oblečená jak je oblečená protože je to čarodějka z divočiny, který je úplně u píče, jestli se oblíká podle nějakých norem nebo ne. Co je ale na tomhle všem hlavní - já si opravdu nemyslím, že si tyhle ženský co jsem vypsala někdo pamatuje jenom proto, že jsou sexy ale proto, že jsou to silný borky se zajímavým příběhem a schopnostma. A teď jsme znovu u toho, že je to jenom na divákovi. Pokud je všechno na co se ty zaměřuješ jejich chyby a hadry a to co si o nich myslí pár nadrženejch puberťáků, to je TVŮJ problém. Není to jaké ty charatery jsou anebo jak měly být viděny.

      A zlato, fakt mi neříkej že mám "spátečnický" názory. Je mi jasný, že pro někoho jako ty je spátečnický úplně všechno, protože vy lidi na tumblru si ve VŠEM najdete chyby a až je lidi napraví, najdete si další, ale fakt víš prd :) Drtivá většina problémů je ve vašich hlavinkách a vytváříte si je sami. Necpěte je do života lidem, kteří žijou normálně a vnímají věci normálně. Přijde mi fakt těžce komické že ty tu máš být ta, která mluví do zdi - ha, ha. Proboha tě prosím. Zvedni zadek od svého tumblr blogu a podívej se na skutečný problémy ve skutečným světě.

      Vymazat
    4. A na konec by mě tedy zajímalo - JAKO CO SI PŘEDSTAVUJEŠ TO PROCITNUTÍ? Fakt bych to ráda věděla, ačkoliv to tuším znamená "souhlasit jen s tím co si myslím já". Problém je ten, že narozdíl ode mě, které se za posledních x let sakra hodně změnily názory a pohledy na svět, s tebou už nikdo nehne protože jsi úplně jako nějaká oběť kultu, která teď naprosto pevně věří všem sračkám, co sis na tumblru přečetla a nejsi schopná si přiznat, že třeba ve všem nemáš pravdu. Že třeba ses spletla? Že ses třeba nechala jen zmanipulovat. Já jsem před 5ti lety tvrdila, že mi gayové přijdou nepřirození. Před 4mi lety jsem nebrala trans osoby, teď mám na oboje sakra pozitivní názor. Mám dokonce v příběhu i postavu co je agender (a to ten směšnej trend they/them pořád nesnáším) protože se tomu prostě snažím přijít na kloub takže věř, že já jsem sakra schopná měnit názory a "procitnout". Ale ono nejde procitnout ohledně něčeho, co je prostě nelogická píčovina, víš. To je ten problém, kterej tady asi nastává mezi náma. Že jen jedna z nás si je schopná připustit, že ve všem nemusí mít pravdu a je ochotná se změnit. Já jsem, to ale neznamená, že budu souhlasit a uvěřím každý šílenosti, který věříš ty.

      Vymazat
    5. http://i.imgur.com/gIcPQqn.jpg

      Vymazat
    6. tag urself, am "tumblrem zblblá hyperfeministka s totálně zcestným pohledem na všechno"

      Vymazat
  2. Já se do tohohle nechci zapojovat, můj názor je všeobecně znám a jasný i z tohohle článku. Neříkám, že některý lidi nejsou "ultra tumblrizovaný", ale to, co říká Em, jsou docela validní připomínky :). Tahle diskuze ale očividně nikam nevede, jen se tady na sebe křičí vlastní názory.

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmě, že diskuze nikam nevede, když jeden člověk chce diskutovat a druhý nemá argumenty :) To že byla schopná na to odpovědět jen ultracool obrázek je pro mě ale dost jasná známka toho, že jsem jí zavřela fakty pusu a neví, co argumentovat, takže já jsem spokojená. Já jsem schopná diskuze, někdo není, ale to jsou ty tumblr feminazi... :)

    Za flamewar v komentech se ti omlouvám, ale já jen napsala svůj názor a drahá Em. byla ta, co se do mě musela pustit s jejíma "zaručenýma pravdama".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://i.imgur.com/nCv3Ama.jpg

      Vymazat
    2. K tvýmu přístupu sedí spíš tohle, a vzhledem k tomu že jsi to zveřejnila na vlastním tumblru to asi bude i ten případ: http://reaperscience.tumblr.com/post/142658352195/when-someone-insults-you-and-you-cant-think-of-a

      Opravdu mě fascinuje, jak se sebou můžou lidi jako ty žít :) Hraješ si tu na velkou hrdinku která zná fungování světa a když se mnou máš diskutovat a dát mi důkazy proč máš pravdu a třeba mi změnit názor (argumentovat) tak radši přidáš trapnej obrázek. :D Tohle je přesně důvod, proč vás nikdo nebere vážně a všem jste pro smích. Když u vás feminazi prostě přijde na skutečnou diskuzi a fakta, nevíte najednou co dělat :) Mysli si, že jsi vyhrála, whatever. Rozumnej, dospělej člověk argumentuje, ubohý tumblr feminazi hoděj obrázek, pak se s tím pochluběj na blogu a maj ze sebe dobrej pocit jakože udělaly něco konstruktivního :D :D :D

      Vymazat
  4. http://i.imgur.com/6FW2hmE.jpg

    OdpovědětVymazat
  5. Je docela vtipný že "reaguješ" na to co píšu na svůj tumblr ale nejsi to schopná napsat sem, ale což, už od tebe moc neočekávám.

    Nevím jak ti to mám s Larou vysvětlit. Ano, je to sexy ženská. Fakt si myslíš, že by jako jedna z úplně prvních ženských herních ikon prošla nějaká ubohá, nudná hnuska? Come on. Lara má naprosto normálně vyváženou její přitažlivost a její schopnosti. Přestaň na svůj ubohej bloček parafrázovat co píšu úplně jinak, než jsem myslela - nejde o to, že nemá tílko a kraťasy ve všech levelech, ale v jakejch to má. Jak už jsem psala nahoře (evidentně to vzhledem k tvé inteligenci potřebuješ zopakovat) tak mi přijde naprosto normální že má v džungli oblečené to, co má. Ve studených oblastech měla dlouhý oblečení, jinak šortky a tílko. Fakt nechápu proč jsi tak v hajzlu z x let starý hry. Ať ti přijde sexualizovaná nebo ne, Lara je ikona. A jestli mi řekneš, že ti přijde sexualizovaná i v nových hrách, tak už z tebe padnu.

    Na Isabelu jsem nereagovala protože come on. Isabela je coura, prostě je. Je to její povaha, je to součást její povahy, prostě má ráda sex a svoje tělo a nestydí se za to, je to zatracená pirátka, co víc chceš? To vy feministky vážně chcete aby ve hrách a filmech existoval jen ten váš typickej příklad tlustý ošklivý nuly? Jsou ženský, co mají velký kozy. Jsou ženský, co se ráda oblíkají lacině. Jsou ženský, co rády spěj kolem. It's called reality. Nebojujete vy náhodou i o to, aby si mohly ženský dělat co chtěly a nebyly nazývány kurvama? Trochu jdeš proti svýmu přesvědčení nemyslíš?

    K Pandoře ti asi nemám už nic víc co říct. Opět nechápu, co chceš - aby chodily v pytli? Jsou to sirény a je to Pandora, tudíž zrovna v takové hře je asi trochu nelogický mluvit o nějakém realismu a řešit že občas se dostaneš do zimy a tím pádem už to oblečení nesedí. Bože. A pokud vím, máš tam několik skinů takže si můžeš v pohodě vybrat jak chceš, aby postava vypadala, pokud z toho máš takový trauma.

    Jestli máš nějaký informace který nemá herečka co hrála Lexu a co má smlouvu s FTWD tak bych byla ráda kdybys mi dala odkaz, jinak to vidím jen jako další feministickej výřik - opět bez důkazů. Protože vy děláte rády, melete "fakty" bez důkazů. To pak bohužel ale není fakt, víš.

    PS: Když nemáš "nervy" nebo "energii" někomu vysvětlovat proč je to co říká špatně, jak si kurva představuješ že se něco změní?? Všechny jen sedíte na prdeli, neřešíte skutečný problémy (jako jó, v Africe je obřízka a v Arábii nemají ženský skoro práva ale RADŠI BUDEME ŘEŠIT SEXUALIZOVANÝ ŽENY VE HRÁCH, bu huuu!) a když s váma chce člověk skutečně komunikovat a třeba je ochotnej změnit názor (což věř že bych ho změnila kdybys mi dala nějakou valid information, čehož nejsi schopná) tak mlčíte a nemáte najednou na nic sílu. Zářnej příklad tumblr feminist. Zářnej příklad.

    OdpovědětVymazat