čtvrtek 3. srpna 2017

Eren Jäger (Attack on Titan)


Po dlouhé době jsem se odhodlala napsat další esej do téhle rubriky... tentokrát o postavě z anime. (Prosím, odpusťte mi.) Erena však vidím jako dekonstrukci klasického anime protagonisty a proto mi přijde velmi zajímavý. Stejně tak je mou oblíbenou postavou z celé mangy/anime, což se mi většinou u hlavních postav nestává. Jak překvapivě to zní? Doufám, že dost na to, abyste si přečetli tenhle článek. (Budou se v něm však nacházet spoilery, tak pozor.)

Dobře, na začátek obligatory meme za to, že tu píšu o anime.


Hned na začátku zmiňuju, že Eren je "dekonstrukcí klasického anime protagonisty". Co tím chci říct? Nu, nejdříve bychom si asi měli shrnout, jak takový klasický anime protagonista vypadá.
  1. Jeho rodiče jsou mrtví/v příběhu zbyteční.
  2. Má špičaté vlasy.
  3. Není dobrým studentem, většinou jedním z nejhorších ze třídy.
  4. Je horkokrevný a do jakéhokoli boje většinou míří bez plánu.
  5. Nakonec své nepřátele vždy porazí vytrvalostí a silou vůle.
  6. Zvládne porazit nepřátele, kteří mají lepší výcvik než on.
  7. Jeho cílem je chránit ostatní a své přátele.
Pokud znáte Attack on Titan/Shingeki no Kyojin a pokud znáte postavu Erena, možná si tohle čtete a najednou Vám v hlavě skáče - wait a minute. Wait a diddly darn minute. Všechno to přeci na Erena sedí. Jak může být dekonstrukcí klasického anime protagonisty, když na něj sedí všechna tahle klišé?!

Rozebereme si tyto stereotypy nyní podrobněji, a přesně na Erenovi.
  1. Erenovi rodiče jsou mrtví, ano. Avšak jsou zbyteční? Tedy, jeho matka ano. Ale tajemství jeho otce je prakticky motivací celého příběhu. A jakmile se zjistí jeho tajemství, příběh se obrátí naruby.
  2. Nemá! Řádně. Pokud ho srovnáme například s Narutem či z Ichigem z Bleache. Všechny postavy v Attack on Titan však vypadají realisticky, dokonce je lze i vzhledově rozlišit podle jejich brady, nosů či obočí.
  3. Tento stereotyp sedí, podívejme se na něj však zblízka. Eren není dobrým studentem, avšak vše vynahradí svou sílou vůle a vytrvalostí, díky čemuž se dostane do top desítky ze všech studentů. Je to obdivuhodné, zároveň je ale jeho odhodlanost jeho největší vadou. K tomu se hned dostanu.
  4. Horkokrevnost Erena se liší od hokrokrevnosti takového Naruta. Třebaže i u něj můžeme vidět jakousi děsivou formu hněvu v podobě těch ličších ocasů nebo co to bylo (nechci... tu mluvit o Narutovi, děsím se pak sama sebe, co si ještě pamatuju), u Erena je to vidět přímo v jeho chování a promluvách. Nikdy to není explicitně řečeno, ale divák/čtenář se někdy musí podivit nad tím, jestli ten Eren náhodou není normální. Spoiler alert - když bojuje s Female Titan (nebudu tu ty názvy překládat, jen abyste se nelekli), doslova jí ve svém hněvu slibuje, že ji zaživa sní. Svým dvěma novým nepřátelům později slíbí smrt toho nejhoršího způsobu, jaký si dokáže představit - a usmívá se přitom. Ymir ho nazve dětinským, někdo to tak možná i opravdu vidí, mně to ale popravdě imponovalo. Erenův hněv není ten typ hněvu, ze kterého se radujete, protože svým nepřátelům konečně hlavní hrdina nakope zadek. Je to poněkud děsivá a krutá forma hněvu.
  5. Nebyl by to Attack on Titan, kdyby tohle byla pravda. Toto je vlastně záležitost celého anime/mangy. Erenova vytrvalost a síla vůle (a i ta hokrokrevnost) je přeci jen vlastnost, která - spoiler alert - hned v páté epizodě vede k jeho smrti. V páté epizodě, při prvním pořádném boji! 
  6. Párkrát se k tomu přiblížil, ale tady jde znovu o celkový charakter Attack on Titan. Zářným příkladem překonání tohoto klišé je Erenův souboj s Armored Titan. 
  7. Síla přátelství je další klišé, které Attack on Titan zářně překonává. Obětí je opět chudák Eren, když ztratí svou posádku, ve kterou se rozhodne věřit místo toho, aby bojoval sám. Jen jestli to něco neznamená, že pořád trpí jen ten protagonista...

Eren podle mého názoru splňuje všechna klišé anime protagonisty, zároveň jej ale dělají unikátním a realističtějším hrdinou, než je takový Naruto. Nikdy nevidíme nějaké obzvlášť negativní stránky Narutovy horkokrevnosti, odhodlanosti a síly vůle. U Erena ano. Jeho horkokrevnost ho dělá v některých případech děsivým a nekontrolovatelným (a není to jako u Naruta, protože ten je posedlý démonem... liškou). Jeho odhodlanost a statečnost na bojišti způsobí jeho - spoiler alert - smrt. Jeho síla vůle ho pro některé postavy dělá obdivuhodným, ale další postavy tím zase znechutí a zaslouží si tím i přezdívku "suicidal asshole". Eren je jak pozitivní, tak i poměrně negativní postavou; což je u protagonisty prostě a jednoduše nečekané. Mezi svými vrstevníky není oblíbený proto, protože nemá rodiče a pořád se jen trapně houpe sám na houpačce (já už vlastně nevím, jak to bylo s tím Narutem, ale bylo to něco takového, ne?), ale protože je uřvaný a vyloženě otravný.

Erenova síla vůle je vlastnost, u které se ještě nakonec zastavím. Není totiž neochvějná ani neotřesitelná. Spoiler alert, jelikož toto ještě v anime nebylo! Eren, který svým nepřátelům přísahá tu nejkrutější smrt, jakou si dovedou představit, se po několika drastických a tragických událostech velmi mění. Najednou už neusiluje o tom, aby je v záchvatu zuřivosti zavraždil. Stává se to pro něj krutou povinností.


Erenova síla vůle je pravděpodobně jeho nejcharakterističtější vlastností, ale když je hluboce otřesena, celá Erenova osobnost se změní a my ho vidíme sklíčeného, zkrušeného, poraženého - jednoduše řečeno, v depresi. Třebaže nakonec ze z nejhorších hloubek dostane, nikdy se nevrátí do stavu, ve kterém byl předtím. Nikdy se nevrátí do toho stavu uřvaného, vzteklého děcka, které na všechny křičí svou pravdu, protože jí přeci podle zákonů logiky má on.

Síla Attack on Titan je v jeho postavách, a Eren, hlavní postava, celé anime/mangu moc dobře vede. Na začátku člověka imponuje jako klasický, klišovitý hrdina, ale hloubka jeho postavy je to, co se člověk naučí ocenit během příběhu a co ho imponuje a stále nutí sledovat příběh dál. Pravděpodobně to tak není pro každého a já tomu samozřejmě rozumím, ale musím zmínit znovu to, co jsem řekla již na začátku - kvůli těmto detailům je Eren mou oblíbenou postavu. Možná jednou z mých nejoblíbenějších postav vůbec.

3 komentáře:

  1. Řekla bys, že je Mikasa Mary Sue? Nebo se to v druhé sezóně/manze (mangze? mangaze?) mění?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct. Mikasa je hlavně strašně plochá postava, která mohla mít po smrti Erena konečně nějaký vývoj, ale když se Eren tzv. "vrátil z mrtvých"... od té doby se Mikasa prostě a jednoduše nezměnila. Přesílená je pořád, ale to mi zase tak nevadí. Spíš bych byla ráda, kdyby se konečně nějak odvázala od Erena, aby mohla její postava růst. Každopádně odpověď na tvou otázku je, že je pořád stejná, ale nenazvala bych jí úplně Mary Sue :D.

      Vymazat
  2. Člověk čeká něco uplifting, nějaký ten hrdinský spiel o přátelství a všechen ten jazz, ale toho se zkrátka nikdy nedočká. Místo toho dostane psychicky narušeného Erena a kyselý pocit v žaludku. A hlavně se to nedá vrátit jako v jiných shounenech. (bělidlo, anyone?) Eren je netypický už jenom kvůli tomu, že se tváří tak typicky. Netvářit se tak typicky, nemělo by cenu o něm psát.

    A to se mi líbí! Eren je fajnová postava, můj oblíbenec. Takže tě, um, chápu? Dobrý článek, člověče. A-a tak, no.

    OdpovědětVymazat