úterý 27. února 2018

Uncharted: Lost Legacy


Lost Legacy - nový přírůstek do Uncharted série. Pokud znáte Uncharted, protagonistky nového DLC zřejmě rychle poznáte. Jsou jimi Chloe Frazer, což je postava, se kterou jsme se střetli už v druhém díle Uncharted, a Nadine Ross, antagonistka čtvrtého dílu Uncharted, která se zde proměnila v deuteragonistku. Naughty Dog chtělo po opuštění Nathana, Eleny and Sullyho dokázat, že je stále schopno vytvořit hru o hledání ztraceného, bájného pokladu ve stylu Indiana Jones i bez těchto svých hrdinů. Otázkou je - povedlo se jim to

Chloe hledá poklad zvaný Ganeshův kel (The Tusk of Ganesh), po kterém uprostřed občanské války spolu s Nadine pátrají v indických horách. Nehledají jej však sami - jsou pronásledováni Asavem, vůdcem rebelů, který má narozdíl od Nadine k dispozici vojáky, které nebude váhat poslat proti vám. V tomto stylu se z hlediska Uncharted her nejedná o žádnou výjimku. Samozřejmě je otázkou, zda je to špatně či dobře. Je dobré vracet se stále ke stejným klišé, ke stejným, fungujícím tropám, které se již osvědčily a o kterých víme, že nemohou selhat? Takovou odpovědí, která čtenáře automaticky napadne, je asi "ne". Klišé máme v hlavě zasazené jako něco negativního, špatného, nudného. Je tomu však opravdu tak? Já si to totiž nemyslím. Klišé funguje z jednoho prostého důvodu - diváky, čtenáře a hráče to baví. A to je přesně případ Uncharted: Lost Legacy. Sází na fungující fabuli prvních dílů a vsází to do nového enginu s novými postavami.


Můžeme samozřejmě debatovat, že klišé také mnohdy vede k literárnímu odpadu a Bůh ví co, ale jsou prostě žánry, ve kterých to tak moc brát nemůžeme. Inovativnost je vždycky fajn, ale v tomhle případě to zasazení do opakovaného rámce nevadí, jelikož je tu něco, co se od těch předchozích dílů přesto liší - postavy. Hodně lidí se bálo, že Nadine a Chloe nebudou mít tak skvělé dialogy a chemii, jaké měli kupříkladu Nate s Elenou, Samem nebo Sullym, ale můžu říct, že něčeho takového se bát nemusíte. V tomhle bodě bohužel nemůžu být úplně subjektivní, jelikož jsem do hry šla už s tím, že jsem naprosto zbožňovala Nadine (pardon, ale ta ženská nakopala zadek Natemu a Samovi jakoby nic... jak se do ní někdo může nezamilovat), ale přesto musím říct, se snahou být objektivní, že obě postavy byly zvládnuty velice obstojně a napsány vskutku bravurně. Jejich konverzace jsou vtipné, působí přirozeně (většinou), skvěle spolupracují a navíc se jedná o dvě hlavní hrdinky. Sakra, kde jsem tohle naposledy viděla.

Z hlediska gameplaye tu nenajdete od vydání Uncharted 4 nic moc nového. Využívá stejný engine, ale najdeme zde více zbraní, Chloe navíc může páčit dveře či zamčené truhlice. Stejně tak tu najdeme pár puzzlí (nejedná se o nic těžkého, pokud hrajete jako normální člověk, ale já jsem idiot) a hádanek, houpání se na laně a samozřejmě přestřelek. Dočkáme se i šílené automobilové jízdy ve stylu Uncharted 4 a jeho Madagaskaru. Pokud se vám podaří najít jeden artefakt, zabzuží vám ovladač vždycky, když je poblíž poklad, což velice usnadňuje plnění achievementů. Chloe má také možnost fotit si různé momentky, přičemž za pořízení fotky při všech možných příležitostech je také achievement. Narozdíl od Nathana nepoužívá deník, ale právě svůj mobil, což je příjemná a taková mileniální změna. Co se týče kapitol... je jich celkem dost na to, že se jedná o dodatkový obsah, takže si člověk nemůže stěžovat na krátkou délku hry za takovou cenu. Poslední kapitola byla co se týče gameplaye asi nejnapínavější, ale nejvíce mě bavila kapitola čtvrtá, která vám z hlediska gameplaye nabízí trochu možnosti volného pohybu. Nejedná se o nic inovativního, ale přeci jen je to DLC.


Grafika je samozřejmě naprosto fenomenální. Pokud jste hráli Uncharted 4, víte, jak božsky ta hra vypadala. Lost Legacy je po té zkušenosti jako třešnička na dortu. Stejně tak hudba, znovu složená Henry Jackmanem, je naprosto skvělá. Dodává hře ten filmový pocit, o který se Naughty Dog velice očividně snažil, skvěle dokresluje prakticky každou situaci a je to něco, co poslouchám i třeba v autobuse, když jedu domů. 

Hru doporučuju každému Uncharted fanouškovi. Nemusíte být ani tak seznámeni s Uncharted lore, třebaže postava Chloe i Nadine bude už předchozím fanouškům známá. Já mám tedy hry koupené všechny, ale přiznám se, že zatím jsem se dostala jen ke hře čtvrté a první, takže s Chloe jsem ještě neměla šanci se setkat. Přesto jsem si ale její postavu zamilovala a jestliže tam byli nějaké odkazy na druhý díl Uncharted, holt to pochopím, až si ho zahraju. 

Pokud vlastníte Playstation 4, rozhodně si tuhle hru kupte. Stojí to za to.

5/5


Žádné komentáře:

Okomentovat