čtvrtek 1. října 2015

Typologie MBTI, aneb jak je to doopravdy


Bude se jednat o opravdu jednoduché přiblížení, přičemž kdyby vás to opravdu zaujalo, napsala bych další článek o tom, jak si určit svůj MBTI typ bez nějakého internetového testu, ale pouze podle funkcí, které používáte. Proč bez testu, ptáte se? O tom vám hned povím.

Zapomeňte na všechno, co jste zatím o MBTI slyšeli.

O MBTI existuje spoustu stereotypů. Pokud neznáte ani jeden z nich, jste šťastní lidé.

Vtip je v tom, že typů je 16, přičemž v jejich názvu jsou 4 písmena - I nebo E - N nebo S - T nebo F - P nebo J (můj typ je kupříkladu INFJ). Lidé začali MBTI zjednodušovat pouze na tato písmenka, což je obrovská chyba. Ony internetové testy se tak omezily na to, že se vás jen ptají, jestli jste introvertní nebo extrovertní (I nebo E). Jestli vás spíše zajímají nápady a duchovno nebo nějaká fyzická práce (N nebo S). Jestli jste spíše přes logiku nebo přes emoce (T nebo F). A potom, jestli máte ve všem chaos nebo pořádek (P nebo J).

Těmto testům se díky tomuto zjednodušování nedá věřit, protože takhle MBTI ve skutečnosti vůbec nefunguje. Pak není divu, že spoustu lidí si z tohoto testu dělá srandu, jak je to všechno nepřesné. Je, když se na to díváte takto zkresleně. Nečekejte ani, že MBTI vyhodnotí vaši osobnost. Ona neurčuje vaše povahové vlastnosti. Ona se má zabývat tím, jak vnímáte svět a jak to, co vidíte, ve své hlavně vyhodnocujete. Podle čeho děláte rozhodnutí. Jak přemýšlíte. Díky tomu se může stát, že dva lidé se stejným typem budou nakonec poněkud povahově rozdílní, protože prostě vyrostli v jiných podmínkách, byli ovlivněni jinými okolnostmi a lidmi, věří v něco jiného, volí každý jinou stranu - ale budou přemýšlet stejnými myšlenkovými postupy. Proto, a právě proto, se taky váš MBTI typ nikdy nemůže změnit. A nikdy nemůžete být dva typy najednou (pokud někde napíšete, že jste například INFx, všichni, co se o to zajímají, poznají, že o MBTI ve skutečnosti víte... no, nic.)

Všechno je to o kognitivních funkcích.

Tady přichází ta složitá část, u které se trochu rozkecám.
Funkce jsou teoreticky čtyři - smysly (S), intuice (N), cítění (F) a přemýšlení (T). Každý z nás má všechny čtyři tyto funkce, jen v jiném pořadí a jiného typu - každá z těchto funkcí se totiž dělí na extrovertní a introvertní typ. Pokud je funkce extrovertní, přidá se za písmenko e (tedy například Se, Ne), pokud je introvertní, přidá se za písmenko i (tedy například Fi, Ti). V praxi to určuje, jestli se ona funkce orientuje na vás, nebo "navenek".

Funkcí je tedy prakticky osm. Fakt je, že používáme úplně všechny, ale pouze na prvních čtyřech záleží, když se určuje váš typ a vlastně celkově, protože pouze tyto čtyři určují vaše vzorce chování a přemýšlení - ano, to jsou ony kognitivní funkce. Těm dalším čtyřem se říká stínové funkce, ale to je v tenhle okamžik trochu vyšší dívčí.

Shrnuto a podtrženo, co to tedy znamená? Znamená to, že nikdo není úplná ledová královna či nepředstavitelný cíťa. Všichni využíváme všechny funkce, proto takovéto stereotypy prostě nefungují. Vysvětluje to také, proč si někdy připadáme více extrovertní, a někdy více introvertní - je to o tom, kterou funkci zrovna využíváme.

Jak z toho ale určit svůj typ?

Poměrně jednoduše, pokud víte, jak na to.

Ukážu to na svém typu, což je INFJ. Moje kognitivní funkce jsou Ni - Fe - Ti - Se. Moje dominantní funkce je introvertní intuice - což určuje hned dvě písmenka mého typu, N a I (protože moje dominantní funkce je introvertní). Moje sekundární funkce je extrovertní cítění, což určuje, že další písmenko mého typu bude F. Jak jsem z toho všeho ale vykouzlila J?

Uplně na začátku jsem uvedla, že MBTI má určit, jak vnímáte svět a jak to, co vidíte, ve své hlavně vyhodnocujete.
Myslela jsem to doslova.
Funkce, kterou vnímáte svět, jsou u vás buď smysly (S) nebo intuice (N). Jsou to tedy funkce vnímající - nebo-li perceiving.
Funkce, kterou to, co jste viděli, v hlavě vyhodnotíte, je u vás buď cítění (F) nebo přemýšlení (T). Jsou to tedy funkce soudící - nebo-li judging.
Toto je nesmírně důležité, co se týče určování vašeho typu.

Pokud je někdo soudící typ (tedy J), tak to znamená, že jeho první extrovertní funkce je funkce soudící (tedy cítění F nebo přemýšlení T).
To jsem kupříkladu já - moje první extrovertní funkce je cítění, a v tomto okamžiku nezáleží na tom, že je to až moje sekundární funkce - je to prostě moje první extrovertní funkce.

Pokud je někdo vnímající typ (tedy P), tak to znamená, že jeho první extrovertní funkce je funkce vnímající (tedy smysly S nebo intuice N).
To je například INFP - funkce tohoto typu jsou Ne - Fi - Te - Si. Jak vidíte, jeho první extrovertní funkce je intuice, což je funkce vnímající.

Jak do toho všeho ale zapadáte vy?

Nu, původně jsem v tomhle článku chtěla věnovat místečko jednotlivým funkcím, abyste se s nějakou mohli identifikovat a následně opravdu, opravdu opravdicky určit svůj typ. Ale to by tenhle článek byl sáhodlouhý a asi by nikoho nebavilo to pořádně číst.

Takže to řeknu znovu. Pokud vás tenhle článek zaujal - pokud chcete opravdu porozumět MBTI a sami sobě - napište komentář, ohodnoťte tenhle článek, cokoliv. Mě to povzbudí, abych napsala článků více a tam se už rozhodně budu soustředit na jednotlivé typy a funkce. Co vás v tom případě čeká a nemine?

Můžu vysvětlit, jak spolu jednotlivé funkce souzní, jak fungují, jak se projevují, jak fungují jednotlivé typy - a pak zabřednout do vod hlubších a objasnit stínové funkce, jak různé typy vypadají, když jejich funkce fungují nezdravě, a můžu začít otypovávat různé filmové či knižní postavy.

Tak. V tenhle okamžik už je to jen na vás.

2 komentáře:

  1. Záslužný článek. O to víc, že jsem do této chvíle neměl o MBTI ani tušení. Člověk se pořád učí... Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi užitočný článok, rozhodne hlasujem za podrobnejší. ;-)

    OdpovědětVymazat