úterý 20. září 2016

Josef Váchal - Krvavý román

Krvavý román s podtitulem Studie kulturně a literárně historická byl vydán poprvé v roce 1924 a je nejznámější Váchalovou knihou. Má dvě části - apologetickou studii o krvavém románu, tedy literárním žánru brakové literatury oblíbené zejména ve 2. polovině 19. století, a vlastní Váchalem napsaný krvavý román. Krvavý román byl podnětem k založení nakladatelství Paseka, které v roce 1990 vydalo v nákladu 40 000 výtisků jeho reprint. Krvavý román byl také inspirací k natočení čtyř hodin amatérského filmu a posléze i Brabcova filmu profesionálního. Krvavý román stál u začátku restaurování Váchalových nástěnných maleb v Litomyšli a následného otevření Portmonea - Musea Josefa Váchala. (kosmas.cz)




1. Proč jsem si vybrala právě tuto knihu?
Byla jsem v Litomyšli a v Portmoneu. Chtěla jsem si koupit něco na památku.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
Historický shitpost. Kdybych měla možnost definovat ji více jak dvěma slovy, řekla bych "shitpost z 20. století".



Samozřejmě, v 20. století ještě neměli internet. Termín shitpost neexistoval. Prakticky oficiálně neexistuje ani teď. Ale já jinak tu knihu nepopíšu.

3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
Mankote

4. S jakou postavou bych se ztotožnila, případně kým bych chtěla nebo naopak nechtěla být.
Postavy v této knize, dámy a pánové! Postavy. Takhle se o tom v této knize nedá mluvit.

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Myslím, že jako propagaci této knihy spíše uvedu několik hlášek, které tato kniha střílí na každém druhém řádku.

"Co chlap, to smrad." 
"Rodriguez počal kolem sebe zběsile kopati, až se mu podařilo tomu žralokovi vykopnout oko. Následkem toho se ten žralok kramfleku pustil a zahanbeně odplaval."
"Na rohu skály objevila se jim černá postava. Před nimi se vztyčoval strašlivý netvor, jak se jim oběma zdálo. Byl to však pouze španělský jezuita. My v něm pátera Jgnáce poznáváme."
"Byla to jeskyně čarokrásná. Po stěnách visely krápníky. Všichni přítomní byli tou krásou mile dojmuti a samotnému hraběti, kterýž co policejní komisar byl vůči všem dojmům hodně otrlý, vyhrkly nadšením nad tou krásou slzy, splývajíce pohnutě a s kapající mu dosud krví z rány na hrdle. Také z těch krápníků ustavičně kapalo. Nebyla to však voda, jak obvykle v podobných jeskyních bývá, leč z krápníků odkapávalo do připravených nádržek nejvýtečnější plzeňské pivo."
Vskutku, tato kniha je velice jedinečná. Jedná se o dílo naprosto unikátní. Pravděpodobně neexistuje kniha, která by se brala méně vážně.

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovateli/spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Chápu, jak by tohle nemusel být každého šálek kávy. Asi to nečtěte, pokud chcete najít něco seriózního.

4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat