pátek 23. prosince 2016

Veselé Vánoce!

Takový jemně generický článek, zároveň se zde ale chci i lehce zamyslet nad jednou otázkou.

Co jsou pro nás, lehce (silně) ateistickou společnost v České republice, Vánoce?

Protože když se nad tím zamyslíte, Vánoce pro naší společnost rozhodně nejsou tím samým svátkem, jakým pro nás byly před takovým stoletím. Vezměme si fakt, že jsme silně post-komunistická společnost v tom smyslu, že je tu jen pár lidí věřících, aspoň v porovnání s těmi, co nevěří. Říkáme, že Vánoce jsou pro nás svátek o rodině, avšak jde předvším o svátek křesťanský, kdy se, jak všichni víme, narodil "Ježíšek".

Připadá mi vtipné, jak je hodně lidí schopno říct Ježíšek a ani si to neasociuje s Ježíšem. Ba co hůř, když si vygůglíte Ježíška, první obrázek, co na vás skočí, je Santa Claus. Pak je tam blonďatý a modrooký chlapeček z dávné soutěže České televize, pokud si to dobře pamatuju (což je samo o sobě dost nepřesné, Ježíš byl, přeci jenom, Semita) a pak mistr Yoda v červené čapce (což je taky dost silně spojené se Santou). V prvních výsledcích je snad jen jeden obrázek, který by se opravdu dal spojit s Ježíšem, jak nám ho vyjevuje křesťanství, a to tento.


Zároveň si vždycky vzpomenu na jednu konverzaci, kterou mi kdysi dávno parafrázovala kamarádka. Bavila se s nějakou muslimskou slečnou a sdělila jí, že nevěří na Boha. Slečna z toho nejdříve vědu nedělala, pak se ale zeptala, jak je možné, že tedy pořád slaví Vánoce. Moje kamarádka to nevzala úplně dobře a slečnu poté lehce pomluvila, když si to ale tak vezmete, měla přece pravdu. To, že jsme si z Vánoc udělali úplně jiný svátek, než jakým původně byl, je snad pouze český fenomén. America je vysoce věřící země. Všude jinde mi taky přijde, že si Vánoce asociují s křesťanstvím (třebaže to, samozřejmě, nemohu úplně potvrdit).

A pak jsme tady my, Češi.

Co jsou pro vás Vánoce? Já se svěřím, že věřící jsem, ale svátky jsou pro mě stejně hlavně o rodině.  

Pokud ale pomineme všechny tyto mé "kecy" kolem - veselé Vánoce a šťastný nový rok! 

3 komentáře:

  1. Tyjo, ty jsi věřící? Pokud tedy budu předpokládat, že jde o křesťanství, vůbec mi to nejde do kupy s tvým feminismem, tyhle dvě věci si jaksi nedokážu spojit. Jinak máš pravdu, že je to zajímavý, já osobně Vánoce slavím už jenom kvůli rodině asi dva tři roky, ani kvůli rodině mi to nepřijde jako úžasný svátek, protože mi přijde že být vděčný za svou rodinu a trávit s ní čas může člověk kdykoliv a ne k tomu poktřebovat svátek kdy naaajednou všechny hrozně miluje a chce s nimi být. No nevím, asi tak, nom... Zase si ale nemyslím, že je to úplně nějaký náš femoném, v Americe je přeci jen dost lidí, co jsou ateisti a nikdo to neřeší, o čemž vypovídá i to jak hrozně materialistčtí jsou i ti křesťani co sice poděkují bohu za jídlo atd., ale stejně je taky nejvíc zajímají dárky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle, jsem věřící, ale nejsem úplně členem církve :D. Ironicky mě od křesťanství a od organizovaného náboženství celkově odvedla samotná Bible, hlavně její Nový zákon. Dopisy Koriňtanům od svatého Pavla jsou... lovely. Prostě myslím, že víra je soukromá věc, takže věřím, ale nemám potřebu se někde s někým sdružovat.

      Je fakt, že třebaže jsem se letos na Vánoce poměrně těšila, nyní se cítím lehce... zklamaná? Už to pro mě není to, čím to bývalo. Ani na pohádky jsem letos téměř nekoukala, fakt zase nedávám se na něco dívat popadesáté... :D

      Vymazat